Måste alla ha egen dammsugare?

Läste härom veckan en artikel om HSB-Living Lab som just nu färdigställs nere i Göteborg.

När jag läste så fastnade jag för orden:

-Måste alla ha en egen dammsugare eller fungerar det att dela med grannarna?”.

Så klart att man skall ha en dammsugarfunktion i sin lägenhet eller villa, men inte behöver man ha en egen vanlig dammsugare som tar upp plats i städgarderoben.

HSB-Living Lab är ett forskningsprojekt där företrädesvis studenter skall prova nya sätt att bo och leva. Samtidigt kommer man med hjälp av över 2000 sensorer mäta allt från hur ofta kylskåpsdörrar öppnas till hur mycket el och vatten som konsumeras i de tjugofem modulerna.

Fenomenet att dela dammsugare är faktiskt inte något nytt. Bara i Göteborg har tiotusentals, kanske hundratusentals studenter sedan årtionden använt de centraldammsugarsystem som finns inbyggda bland annat i SGS Studentbostäders boenden.

Har man en lägenhet som är 16 kvadratmeter stor så är man lycklig för den extra garderob som inte behöver användas till en dammsugare och all städutrustning. Böcker och kläder är viktigare! I stället går man bort till en dörr i korridoren, öppnar den och finner en slang och de munstycken som behövs. Tar med detta och stoppar slangen i det suguttag som i allmänhet sitter utanför dörren.

Sedan städar man, tyst.  Ingen dammsugare som vrålar, man använder en smidig slang utan en tung illaluktande dammsugare i änden, och det bästa av allt man städar utan att blåsa upp allt det fina dammet i lägenheten. Man suger in det i städledningen i stället.

Resultatet, en bättre och sundare inomhusmiljö!

Varför, varför varför frågar jag mig är det inte så även i alla hyreslägenheter och bostadsrätter runt om i vårt avlånga land?
Kan det vara bättre? En energieffektiv centraldammsugare av CENVA-FLEX typ som står och surrar nere i källaren i kanske 30 till 40 år. I stället köper vi egna dammsugare, vart femte år, och stoppar in i varje lägenhets begränsade garderobsutrymmen, som vi så väl behöver till annat. Det tycker jag är knasigt!

Posted in Anders Dahlbergs blogg.